Ontladen

Door je lichaam aan het trillen te zetten kan het zich ontladen. Door het schudden kun je trauma's en stress loslaten.

Tre / Ontlading

Wat is TRE?

TRE is zeer geschikt om een verscheidenheid aan mensen te helpen die een ervaring hebben meegemaakt die is te kwalificeren van milde stress tot ernstige trauma’s. TRE kan gezien worden als een zelfhulpmethode voor diegene die geen toegang, of geen behoefte hebben aan therapie of andere vormen van ondersteuning. Niet iedereen heeft het idee therapie nodig ten hebben maar wellicht wel behoefte aan een zelfhulpmethode om hun eigen, mogelijk zelfs dagelijkse, stress te verminderen.

Zelfhulpmethode

Tineke zal je introduceren in deze zelfhulpmethode. De methode omvat een serie van zes oefeningen die de spanning in de spieren helpt te verminderen. In de natuur is het een bekend verschijnsel onder zoogdieren. Deze dieren gaan ook trillen/schudden na een stress moment. Na deze vegetatieve reactie gaan ze door met hun leven alsof er niets gebeurd is.

Trillingen

De oefening van TRE wekken dit trillen of schudden op. De met deze methode opgewekte trillingen, ook wel neurogene temoren genoemd, beginnen diepe langdurige spanning in het lichaam los te maken. Resultaat is dat men zich vaak heerlijk ontspannen voelt. Te vergelijken met het gevoel na een ontspannen massage.

Ook als preventieve therapie

TRE is tevens zeer geschikt als preventieve therapie. Het wordt o.a. toegepast door dienstverleners die op regelmatige basis worden geconfronteerd met traumatische ervaringen. Denk hierbij aan politie, brandweer, militairen, artsen en andere medewerkers in de gezondheidszorg maar ook gezinnen en kinderen.

David Bercelli

De methode is ontwikkeld door David Bercelli, Ph.D. een internationaal expert op het gebied van trauma interventie en traumaverwerking. De afgelopen 22 jaar heeft hij in negen verschillende landen gewoond en gewerkt. Hij gaf daar trauma relief workshops en ontwierp herstelprogramma’s voor internationale organisaties over de hele wereld. Hij is de maker van de unieke serie Trauma/Tension Releasing Exercises (TRE), die de diepe chronische spanningen bevrijden die kunnen ontstaan in het lichaam tijdens en na een traumatische ervaring.